Tokfia

Tokfia, vem av alla tjejerna på Hedängens gård kan detta vara en beskrivning av måntro....

...jo, det är vår söta Agnes som har gått och blivit lite småtokig.

Ända sedan vi kom hem från vår resa till Dubai så har Agnes legat i redet på kvällen när jag kommit till hönshuset istället för att sitta på pinnarna med alla de andra. Först så kom tankarna på att hon kanske var sjuk eller mådde dåligt på något vis.... Agnes har precis ruggat, som resten av hönorna också gjort, så hon har ju dessutom sett lite luggsliten ut så därför kändes tanken på sjukdom inte helt obefogad.

En sak som dock verkade lite konstig var att hon valde att ligga äggen som fanns i redet istället för att lägga sig bredvid. Vi har ju ett kollektivrede utan någon mellanvägg så här inne finns gott om plats att ligga på. Men eftersom vi är mitt i mörka vintern så slog vi bort tankarna på att hon ville ruva för det är verkligen helt fel årstid för det.....eller?

Efter lite efterforskningar på nätet så fick vi svaret att jo, hönor kan faktiskt vilja ruva även vid denna årstid! Lusten att ruva påverkas inte bara av ljuset utan också av hormonerna, säskilt på hönor som värpt ett tag. Tydligen så har ruggningen satt igång en längtan efter att få egna små kycklingar hos Agnes....

...och visst kan man förstå henne, de är ju ursöta!

För att få Agnes på andra tankar så fick det påbörjas en ny kvällsrutin i hönshuset som hon snart lärde sig. När jag kommer in och öppnar luckan till redet så vet Agnes att då är det dags att gå ut därifrån. Snällt hoppar hon ut och ner på golvet för att sedan passa på att äta lite extra kvällsmat medan jag lyser upp med min lilla lampa som jag alltid har med mig. När Agnes ätit färdigt lyser matte på pallen dit Agnes snällt knatar fram, där hoppar hon sedan upp och inväntar nästa moment. Nu är det dags för matte att lysa på pinnarna så att Agnes ser dem ordentligt i mörkret och vips så sitter hon där uppe med alla de andra. Allra bäst är om det är ledigt bredvid hennes favoritkille Elvis så klart!

Ja, så här ser den nya och kanske lite omständiga kvällsrutinen alltså ut....husse påstår att det kanske inte bara är Agnes som blivit tokig, vad han nu kan mena med det?

 

2 dec 2015

Välkommen

Välkommen till www.hedangen.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar