Appenzellerhons

 

Appenzeller spetshättad är en lätt hönsras från kantonen Appenzell i Schweiz. Appenzeller spetshättad är Schweiz nationalras och den härstammar ur äldre stammar av schweiziska lanthöns. Namnet "Spetshättad" har de fått pga av den framåtlutande toffsen på huvudet som liknar folkdräkternas spetsförsedda hättor.

Det är en gammal ras vars ursprung är lite av ett mysterium då det saknas riktigt tidig dokumentation om den. De flesta dokumenten placerar dock rasen (eller fåglar som var mycket lika denna ras) hos munkarna i de gamla klostren redan på 1500-talet.

I modern tid så är historien något lättare att följa. Efter andra världskriget var rasen på så stark nedgång att den var nära att försvinna. Konkurrensen från moderna raser var nu stor, detta trots att Appenzeller på sin tid ansågs vara en högvärpande ras. Den som anses ha räddat rasen från att försvinna var en man vid namn Kurt Fisher, en uppfödare från Tyskland, som 1953 importerade djur med de tre ursprungliga färgerna silver, guld och enfärgad svart och såg till att rasens överlevnad var tryggad.

Appenzeller spetshättad finns i flera färger men de vanligaste är silver/svart (vit med svarta prickar), guld/svart (guldbrun med svarta prickar) och enfärgad svart. Övriga färger som finns är t ex citron/svart, gul/vit, enfärgad vit och enfärgad blå. Observera att varje hönsras bara har ett visst antal godkända färger enligt sin rasstandard men de kan finnas i betydligt fler färger beroende på hur de korsas med varandra. 

En tupp väger ca 1,5-1,8kg och en höna ca 1,2-1,5kg och de lägger vita ägg som väger 45-55g.

Appenzeller höns är duktiga på att flyga och tycker om att sitta högt på natten när de ska sova, vill du att de ska stanna i sin hönsgård så krävs det att du har ett tak på den.

Välkommen

Välkommen till www.hedangen.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar