Blogg

Gott Nytt År!

30 dec 2017

Vi vill önska er ett riktigt Gott Nytt År och hoppas att ni tittar in till oss även under 2018!

 

 

Julbord

10 dec 2017

Idag var vi med släkt och vänner och åt ett mycket gott julbord på Bjertorps Slott.

Julbordet var fantastiskt, det fanns verkligen allt man kan tänka sig från inlagda sillar till ett dignande dessertbord!

Detta var verkligen en toppendag, god mat, trevligt sällskap, vacker slottsmiljö och utsikt över den pudervita slottsträdgården...kan det bli bättre?

  

Familjen utökas!

19 jul 2017

Tyvärr så misslyckades vårt kläck tidigare i år, inga kycklingar överlevde vilket var väldigt tragiskt.

Vi bestämde oss för att ändå försöka utöka vår lilla hönsflock med några nya individer och som ni kanske vet så är det inte så lätt att få tag Appenzeller höns...

Vi kollade annonser löpande för att se om det möjligtvis skulle komma ut några kycklingar till salu...och så plötsligt fanns det en dag en annons med Appenzeller kycklingar!

Vi gjorde i ordning en låda och begav oss iväg för att hämta hem två små nya tjejer!

 

Får jag presentera....Ada....

....och Beda.....

De här två tjejerna tyckte verkligen om att få komma till vår gröna hönsgård med massor av frodigt gräs att äta...rena himmelriket jämfört med den sterila hönsgård med bara jord som de bott i tidigare!

 

Midsommar!

23 jun 2017

Så har vi redan kommit halvvägs...tänk att det redan är midsommar.

Vart tar tiden vägen?

Vi hade turen att kunna sitta ute och njuta av sillen med färskpotatis och de smaskiga svenska jordgubbarna till efterrätt denna midsommar!

En retroduk från Almedahls i Borås fick pryda bordet i år, visst är den rolig med sitt mönster av sill och potatis?

Trevlig Misommar till er alla!

 

Nationaldagen 2017

6 jun 2017

En Trevlig Nationaldag önskar Hedängens Allehanda!

 

Äggresa

21 maj 2017

Förra året hade vi nöjet att få följa en av våra hönor, Vera, som helt plötsligt bestämde sig för att ruva fram egna kycklingar. Så fantastiskt det var att få följa henne och kycklingarna, från ägg till kycklingar som skulle lära sig att stå på egna ben och klara av allt det där som stora höns kan!

I år verkar det inte vara någon höna som kommer att ruva och därför fick vi åter igen tillfälle att starta upp vår kläckare (en Hova Bator med automatisk vändning) när vi fick möjlighet att få köpa lite avelsägg.

Det är inte vilka ägg som helst....det är ägg från svarta Appenzeller höns! Vi blev väldigt glada när Lisbeth hörde av sig och sa att vi var välkomna att hämta ett gäng med ägg om vi ville!

På vägen upp så stannade vi för att äta lunch på det här mysiga stället...

....Ramundeboda kloster med anor från 1400-talet.

Hos Lisbeth fanns det en hel del olika hönsraser att titta på, alla uppdelade i egna gårdar med hönshus! Efter en mycket trevlig fikastund hos Lisbeth i hennes vackra trädgård var det så dags för oss att åka hemmåt med vår dyrbara last.

På hemvägen passade vi på att göra ett stopp i Norrkvarn, en av alla slussarna vid Göta Kanal...

....det är nog väldigt trevligt att sitta här under sommaren och titta på båtarna som slussas!

Nöjda med dagens tur på närmare 50mil i det vackra vårvädret var det ändå skönt att komma hem till gården, om ett par dagar lägger vi äggen i kläckaren och sedan är det bara att vänta.... 

 

Söndagsmys

19 mar 2017

Vi tänker säkert alla på helt olika saker när vi hör ordet "söndagsmys", eller hur?

På Hedängens gård så börjar söndagarna precis likadant som alla andra dagar....

Matte, Siv och Doris går ut och ger hönsen sina morgongrönsaker och öppnar luckan ut till hönsgården. Sedan är det hästarnas tur att få lite kraftfoder medan vi går ut och lägger ut hästarnas frukost- och lunch-hö.... Ja vi går alla tre ut med höpåsarna i hagen men sedan så springer Siv och Doris mest runt och busar i höet, jagar varandra och kollar snabbt av omgivningarna. Sedan går vi i någorlunda samlad trupp tillbaka till stallet och släpper ut hästarna. Det sista uppdraget är att fylla på lite frö till småfåglarna innan vi kan gå in för att ha lite söndagsmys! Tjejerna vet precis när det är dags att rusa till ytterdörren för att få komma med in igen...nu ska det mysas!

På söndagarna så äter vi alltid frukost i sängen och tittar på morgonprogrammet på TV:n och tjejerna tycker att detta är jättemysigt, vi alla är samlade på ett ställe och de får ligga i sängen hos husse och matte, härligt!

Söndagarna är också en dag som vi brukar åka ut på en liten tur med bilen och idag så kände vi att det verkligen var länge sedan vi hade tid att åka en sväng, idag blev det en liten shoppingtur på ca 24mil...

Det blev handlat lite allt möjligt idag, lite saker till butiken, lite hönsmat och ett jättefint gammalt plåtskrin från Mazetti som vi  ska ha som brödskrin i vårt kök!

 

 

På hemvägen stannade vi till för att få lite eftermiddagsfika på det här mysiga stället...

 

.....i en gammal inredd ladugård med den där riktigt hemtrevliga känslan avslutade vi en trevlig söndagstur med riktigt gott fika...

 

Vad sägs om en våffla fylld med skagenröra och räkor....ett riktigt bra slut på denna mysiga söndag!

 

Butiken

5 mar 2017

Nu har vi haft vår butik i ett par månader och det är fortfarande lika roligt varje dag som vi står där och skall vrida om nyckeln för att öppna den!

Många undrar hur vi hinner med att både jobba, sköta våra djur och att dessutom nu ha en butik....ja hur gör man? Visst blir det inte lika många kvällar i soffan framför TV:n...nu är det nästan bara Antikrundan som vi verkligen ser till att inte missa, det är något som vi bara måste se! Några serier är svårt att kunna följa, men gör det något...? Nej, jag är mycket hellre i butiken eller umgås med djuren än att titta på TV!

Nu finns det en ny flik här till höger i listan över olika sidor som heter just "Butiken" där ni kan se lite interiörbilder och hitta besöksinformation mm.

 

 

Storstädning

19 feb 2017

I dag hade vi ett riktigt milt och perfekt väder för lite storstädning, inte inne hos oss då utan hos våra små hönor!

Jag har en egen liten hjälpreda som mer än gärna är med och städar...

....det är vår söta Agnes så klart! Det är inte helt lätt att förklara att jag gärna städar själv utan någon hjälp och att jag inte behöver någon som glatt krafsar ut de högar med spån som jag krattat ihop...

Som en avledande manöver och lite tidsfördriv medan jag städar så har jag något som alltid går hem hos det här gänget...

....när matte kommer med den gula hinken så kommer alla springande, alla vet precis vad som väntar!

Det blir ett fasligt kacklande då tjejerna inte tycker att det går fort nog, skynda dig nu matte!

Men vad är det som finns i den där gula hinken då?

Jo förstår ni, i den gula hinken har matte hämtat färsk mask från vår gödselstack! När matte har hällt ut innehållet i hinken på lite olika ställen i hönsgården så kan hon sedan städa i lugn och ro, Agnes och hennes kompisar har nu fullt upp med att leta mask och har helt glömt det där med städningen!

 

En dröm blir sann!

23 dec 2016

Som ni vet så har vi i många år åkt på både loppisar och auktioner. Det här innebär att vi under åren som gått samlat på oss en massa saker som till viss del har stått nerpackade i lådor i väntan på något...

Väntan på vad....?

Jo, vi har sedan länge pratat om att "när vi blir gamla" så skulle det vara roligt att ha en egen liten antikaffär! Tänk att kunna få gå bland alla dessa saker som vi samlat på oss och samtidigt träffa en massa trevliga människor som, precis som vi, gillar gamla saker....

Helt plötsligt så kändes det som om det faktiskt var dags att göra slag i saken nu....vi skulle öppna vår egen antikaffär!

Sagt och gjort så började vi leta efter en lämplig lokal, vi gick på "starta eget kurs", träffade en revisor etc etc, allt för att kunna vara förberedda den dagen då vi skulle hitta en lokal.

Efter ett tag hittade vi så äntligen en lokal med perfekt läge och efter många sena kvällar då det tapetserats, snickrats kassadisk mm så kunde vi så äntligen öppna vår lilla affär:

Hedängens Allehanda...saker från förr...

Har ni vägarna förbi så är ni varmt välkomna att hälsa på oss på Storgatan 44 i Herrljunga där vi har vår butik, du hittar oss också på facebook!

 

 

Fågelbordet

13 nov 2016

Här på Hedängens Gård så månar vi om alla djur, stora som små...

Utanför vårt köksfönster har vi ett fågelbord som sitter under en av syrenbuskarna, där ser vi till att fylla på frön av olika slag nu när det blivit kallt. I bland kan man se att småfåglarna sitter runtom i buskarna och spanar när vi kommer med byttan med solrosfrön....skynda dig, vi är hungriga!

Det är lite rogivande att sitta vid köksbordet och titta ut på aktiviteten ute vid fågelbordet, en del är färgglada andra är brungrå, några äter sina frön sittande upp-och-ner, andra tar med dem för att lägga i sitt förråd i väntan på sämre tider.

Det samlas besökare av många olika slag vid vårt fågelbord, titta här ska ni få se....

 

...hade ingen aning om att de här två gillar frön...

 

...småfåglar, nja inte precis, inte undra på att det går åt mycket frön...

 

...jaha, jordnötter var tydligen gott att smaska i sig....

 

Dags att gå ut och fylla på morgondagens ranson så att alla, både stora och små, kan bli mätta och nöjda!

 

 

Höstfint

6 nov 2016

Det är faktiskt inte så länge sedan sommarblommorna byttes ut för att göra plats för lite höstfärger i blomlådor och krukor. I år har hösten verkligen visat sig från sin bästa sida och vi har blivit bortskämda med värme och fint väder väldigt länge, men nu har det ändå blivit dags...

I år fick det bli denna gulliga planta som liknar en lingonplanta, tror att den heter bärljung, visst är den fin? Bären ändrar färg från vitt till mörkt rosa...passar fint i hop med den vita ljungen.

 

Jag tycker också att man ska unna sig lite färska blommor inne, lite vardagslyx som inte behöver kosta skjortan men som gör något med en när man kommer hem, man blir glad och det känns genast sådär hemtrevligt ni vet....

Kan man bli annat än glad när man kommer hem och möts av denna bukett?

 

 

 

TV-inspelning

23 okt 2016

Häromdagen fick vi frågan av våra vänner om vi ville åka med på en TV-inspelning och medverka som statister, det ville vi så klart gärna göra!

Iklädda varma och regntåliga kläder och med varsin ficklampa bar det iväg ut till inspelningsplatsen, en liten gård vackert belägen med skogen som närmsta granne. 

Väl på plats var det dags att börja jobba direkt...

.....alla inbjudna fick information om vad och när vi skulle göra olika saker och så var det dags för Johnnie och Mattias ur TV-programmet "Sofias änglar" att kliva ur bilen!

Johnnie (i svart mössa) och Mattias (i vit mössa) är precis lika charmiga i verkligheten som de verkar vara på TV och de skojar glatt med alla runt omkring i väntan mellan de olika tagningarna!

 

Tänk så många människor som är med och jobbar bakom kameran och hur mycket omtagningar av de olika scenerna som ligger bakom några få minuter i TV-rutan....jätteroligt att få se detta i verkligheten!

 

Så är det till sist dags för huvudpersonen att påbörja vandringen runt bland alla små hus tillsammans med Johnnie och Mattias och då är vårt uppdrag som statister slutfört....

Det ska bli roligt att se programmet i sin helhet när det sänds i början av december i Kanal 5!

 

 

Curlingförälder

9 okt 2016

Ja, ni har väl alla hört detta uttryck som beskriver föräldrar som gör allt för sina barn....på gott och ont.

Vår lilla mamma Vera är verkligen en curlingmamma i ordets rätta mening! Kycklingarna som nu är 12 veckor gamla skulle klara sig finfint själva, men Vera vägrar att lämna dem!

Vera ser fortfarande till att kycklingarna äter ordentligt innan de går ut på morgonen och innan det är läggdags på kvällen.

Vera vägrar också att gå ut ur hönsgården tillsammans med alla de andra hönsen, hon stannar mycket hellre i hönsgården tillsammans med kycklingarna. När det är dags att sova vaktar hon dem som en tiger mot alla andra hönor som kommer för nära hennes småttisar och vill helst ha dem under sina vingar trots att de är så stora nu.

Häromdagen var det kanske ändå tur att Vera var kvar i hönsgården med småttisarna för då fick de ett oväntat besök....

Lilla Siv som älskar att vara i hönsgården (men det har alltså varit förbjudet område nu under 12 veckor ända sedan kycklingarna kläcktes) tog nu saken i egna händer.

När jag gjorde rent i hönshuset denna dag så hade jag glömt att stänga luckan ut i hönsgården och när Siv kom rusande in i hönshuset i full fart hann hon smita mellan mina ben och ut i hönsgården innan jag ens hann reagera. Jag kan erkänna att pulsen steg en aning när jag rusade ut för att se vad som hände där ute där Vera och kycklingarna gick....

 

....men där ute var allt frid och fröjd!

Siv hade lagt sig tillrätta på "sin" stubbe och njöt av att äääntligen få vara i hönsgården igen! Som ni ser så tyckte varken Vera eller småttisarna att det var något att bli upprörda över det oväntade besöket....

 

 

 

Dagens fynd

3 sep 2016

Idag har vi återigen varit på en liten loppisrunda, ett perfekt lördagsnöje tycker vi!

Vi började tidigt som alltid, det gäller ju att vara på plats tidigt om man ska kunna göra några fynd!

Ni vet ju att vi är väldigt förtjusta i glas i vår familj och ett av dagens glasfynd var detta...

 

...en bricka i svart glas med tillhörande karaff och små glas i klargrönt i allra bästa art deco-stil från 1920-30-talet!

 

Nästa fynd är något helt annat...det var verkligen kärlek vid första ögonkastet!

 

Denna gamla vagga är verkligen helt underbar! Ser ni hur vackert sliten den är? Träet på sidorna är så där mjukt som det bara kan bli av många års användande....

Runt hela vaggan löper en vackert handmålad bård.....

 

...och medarna har sina träpluggar kvar!

 

Man behöver inte använda särskilt mycket fantasi för att förstå hur kärleksfulla händer under många, många år har vaggat barn i denna vagga....gamla möbler har verkligen en själ!

 

 

 

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till www.hedangen.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar