Blogg

Vintermörker

27 dec 2018

Visst är det härligt att bo i ett land med olika årstider!

Även om man har svårt att tro det nu när det är som mörkast ute så tror jag faktiskt att vi till slut hade tröttnat på att alltid ha sol och värme varje dag.

Tänk när vi återigen hör småfåglarna kvittra sina vårsånger och det börjar spira i rabatterna, när knopparna på syrenerna blir så där ljust gröna och man kan sitta i solväggen och ta en kopp kaffe... Visst är allt det där värt denna långa väntan?!

 

Det märks att även djuren blir lite trötta av mörkret då många av dygnets timmar så här års går åt till att vila...

Både Siv och Doris vilar sig i form inför våren, då är det mycket som står på en stallkatts "Att göra lista" må ni tro och då finns ingen tid för att ligga inne i soffan hos husse och matte!

 

 

Världens gulligaste?

9 sep 2018

Ja, jag tror faktiskt att det är så....vi måste ha fått världens gulligaste kycklingar!

Det började för exakt 21 dagar sedan när Ada bestämde sig för att hon ville ruva. Hon fick då 8st ägg som hon mycket nöjd låg på. När en vecka gått så kröp ytterligare en höna in i redet och ville vara med...japp, Kajsa hade bestämt att även hon ville bli mamma.

Nu blev det lite huvudbry...kan man verkligen ha två hönor som ruvar på samma ägg? Men det visade det sig att vi skulle få ännu mer huvudbry...

När ytterligare en vecka gått såg det ut så här i redet...

...nu hade även Vera anslutit sig till Kajsa och Ada...hon ville faktiskt också bli mamma! Nu hade vi alltså 3st hönor som låg i redet och bara väntade på att få bli mammor. Hur skulle detta sluta?

I går var det alltså dag 21 och vi kunde höra att det pep i redet...vi hade fått kycklingar! Vi lät dem vara kvar ytterligare en dag i redet innan vi flyttade dem till deras egen avdelning i hönshuset.

Så idag var det dags att flytta dem och Vera tog snällt täten till deras nya boende ivrigt lockande på kycklingarna. Vi hade fortfarande inte lyckats att se hur många kycklingar det var...

 

Helt plötsigt så kryllade det av små kycklingar...av de 8 äggen hade det blivit 8 små kycklingar, full pott! De här tre mammorna delar snällt på kycklingarna och hjälper till där det behövs, visst är det fantastiskt?

Redan idag fick de små sin första lektion....för att kunna växa och bli stora så måste man lära sig att både äta och dricka och som tur är så har de inte bara en utan tre mammor som visar hur man hittar mat!

Håller ni med mig nu...visst måste väl detta vara världens gulligaste små kycklingar?!

 

En dag för antikälskare

31 aug 2018

I går var det en riktigt rolig och intressant dag för alla oss som gillar gamla saker...

Antikrundan var på plats för att börja sina inspelningar som sker på några olika platser runt om i landet och som sedan kommer att visas i TV våren 2019!

 

Kön ringlade sig lång i de vackra omgivningarna vid Nääs Slott. Så otroligt mycket besökare som kommit för att få sina saker värderade och få veta lite mer om dem.

 

När klockan slog 18,00 så fanns det fortfarande många, många personer kvar i kön som inte hunnit fram för att få sina saker värderade. Alla antikexperterna kom då ut och började gå längs hela kön av väntande människor för att se till att alla som har kommit skulle få hjälp och även få en chans att ställa frågor om sina saker.

Tänk så otroligt mycket kunskap som finns samlad på ett och samma ställe en sån här dag!

Det är verkligen roligt att se att så många människor är intresserade av och vill bevara vårt rika kulturarv! Gör ett besök du också nästa gång Antikrundan är i närheten, det är så roligt och intressant att få höra någon berätta den gamla stolens historia eller berätta vem som har målat den där tavlan som moster Lena haft så länge du kan minnas... 

 

Trädgårdsarbete

2 maj 2018

Nu längtar man verkligen ut i trädgården, det är så härligt att bara få stå där och lyssna på alla småfåglar som kvittrar glatt i träd och buskar.

Som alltid så finns det en hel del att göra så här på våren så man får försöka att förena både nytta och nöje när man är ute i trädgården. Det är ju inget som hindrar från att både jobba och njuta samtidigt, eller hur? I vår familj så hjälper alla till med just det den är bra på och vi passar samtidigt på att umgås, helt perfekt!

Vi passar på att låta hönsen få gå lösa i trädgården för första gången sedan i höstas och det är väldigt uppskattat...

...Siva rusar genast in i hönsgården när dörren öppnas, äntligen, äntligen så kan hon få sitta där inne och njuta av utsikten medan hönsen glatt springer omkring i trädgården! Nu är hönsgården hennes!

Medan husse och matte sågar grenar så har Siva passat på att fånga sig en liten mus som hon nöjt kommer och visar upp. Hönorna blir nyfikna och kan inte låta bli att smyga fram för att titta vad det är som Siva leker med i gräset...

 

Dagny är även hon på jakt efter något ätbart och hittar snart en mask i gräset som hon mycket nöjd rusar runt med i näbben!

 

Ja hela familjen är nu fullt upptagna med diverse aktiviteter i trädgården. Men vänta nu...saknas det inte någon?

Var är Doris?

 

Jo, Doris ligger och sover i husses och mattes säng och väljer att hoppa över det där med trädgårdsarbetet denna gång. Hon njuter av att få ha hela sängen alldeles för sig själv!

 

Inga höns kvar?

11 feb 2018

Ja, jag förstår om man tror att vi inte längre har några höns kvar här på Hedängen. I hönsgården finns i alla fall inte ett enda spår av dem...

Snön ligger helt orörd och vit i hönsgården allt sedan den första snön kom...

I dag bestämde jag mig för att försöka få hönsen att våga sig ut nu när det inte är så många minusgrader längre. Med krattan i högsta hugg började jag så att kratta små gångar runt om i hönsgården.

Det tog inte lång tid innan det snabbt bildades en kö av nyfikna små vänner som väntade på att äntligen våga sig ut i det där otäcka vita landskapet...

Stig-Helmer tar sig en första försiktig promenad i det vita för att se om allt är säkert för tjejerna som ivriga står på landgången och inväntar Stickans klartecken.

Så äntligen kan alla gå ut i hönsgården för första gången på länge!

Snälla matte har krattat bort snön så att de kan ta sig runt i hönsgården, men är det inte någon som saknas?

Jo visst....Agnes vägrar bestämt att gå ut. Hon låter sig inte ens lockas ut med solrosfrön och Elvis som lockar ivrigt på henne. Hon står ensam kvar inne i hönshuset med en bestämd min som bara en liten höna kan ha...hon tänker inte gå ut i det där vita vad vi andra än försöker med för knep!

Efter en promenad runt om i hönsgården så tar killarna med sig tjejerna tillbaka till hönshuset igen...kanske tar de sig en ny liten promenad i morgon igen!

Gott Nytt År!

30 dec 2017

Vi vill önska er ett riktigt Gott Nytt År och hoppas att ni tittar in till oss även under 2018!

 

 

Julbord

10 dec 2017

Idag var vi med släkt och vänner och åt ett mycket gott julbord på Bjertorps Slott.

Julbordet var fantastiskt, det fanns verkligen allt man kan tänka sig från inlagda sillar till ett dignande dessertbord!

Detta var verkligen en toppendag, god mat, trevligt sällskap, vacker slottsmiljö och utsikt över den pudervita slottsträdgården...kan det bli bättre?

  

Familjen utökas!

19 jul 2017

Tyvärr så misslyckades vårt kläck tidigare i år, inga kycklingar överlevde vilket var väldigt tragiskt.

Vi bestämde oss för att ändå försöka utöka vår lilla hönsflock med några nya individer och som ni kanske vet så är det inte så lätt att få tag Appenzeller höns...

Vi kollade annonser löpande för att se om det möjligtvis skulle komma ut några kycklingar till salu...och så plötsligt fanns det en dag en annons med Appenzeller kycklingar!

Vi gjorde i ordning en låda och begav oss iväg för att hämta hem två små nya tjejer!

 

Får jag presentera....Ada....

....och Beda.....

De här två tjejerna tyckte verkligen om att få komma till vår gröna hönsgård med massor av frodigt gräs att äta...rena himmelriket jämfört med den sterila hönsgård med bara jord som de bott i tidigare!

 

Midsommar!

23 jun 2017

Så har vi redan kommit halvvägs...tänk att det redan är midsommar.

Vart tar tiden vägen?

Vi hade turen att kunna sitta ute och njuta av sillen med färskpotatis och de smaskiga svenska jordgubbarna till efterrätt denna midsommar!

En retroduk från Almedahls i Borås fick pryda bordet i år, visst är den rolig med sitt mönster av sill och potatis?

Trevlig Misommar till er alla!

 

Nationaldagen 2017

6 jun 2017

En Trevlig Nationaldag önskar Hedängens Allehanda!

 

Äggresa

21 maj 2017

Förra året hade vi nöjet att få följa en av våra hönor, Vera, som helt plötsligt bestämde sig för att ruva fram egna kycklingar. Så fantastiskt det var att få följa henne och kycklingarna, från ägg till kycklingar som skulle lära sig att stå på egna ben och klara av allt det där som stora höns kan!

I år verkar det inte vara någon höna som kommer att ruva och därför fick vi åter igen tillfälle att starta upp vår kläckare (en Hova Bator med automatisk vändning) när vi fick möjlighet att få köpa lite avelsägg.

Det är inte vilka ägg som helst....det är ägg från svarta Appenzeller höns! Vi blev väldigt glada när Lisbeth hörde av sig och sa att vi var välkomna att hämta ett gäng med ägg om vi ville!

På vägen upp så stannade vi för att äta lunch på det här mysiga stället...

....Ramundeboda kloster med anor från 1400-talet.

Hos Lisbeth fanns det en hel del olika hönsraser att titta på, alla uppdelade i egna gårdar med hönshus! Efter en mycket trevlig fikastund hos Lisbeth i hennes vackra trädgård var det så dags för oss att åka hemmåt med vår dyrbara last.

På hemvägen passade vi på att göra ett stopp i Norrkvarn, en av alla slussarna vid Göta Kanal...

....det är nog väldigt trevligt att sitta här under sommaren och titta på båtarna som slussas!

Nöjda med dagens tur på närmare 50mil i det vackra vårvädret var det ändå skönt att komma hem till gården, om ett par dagar lägger vi äggen i kläckaren och sedan är det bara att vänta.... 

 

Söndagsmys

19 mar 2017

Vi tänker säkert alla på helt olika saker när vi hör ordet "söndagsmys", eller hur?

På Hedängens gård så börjar söndagarna precis likadant som alla andra dagar....

Matte, Siv och Doris går ut och ger hönsen sina morgongrönsaker och öppnar luckan ut till hönsgården. Sedan är det hästarnas tur att få lite kraftfoder medan vi går ut och lägger ut hästarnas frukost- och lunch-hö.... Ja vi går alla tre ut med höpåsarna i hagen men sedan så springer Siv och Doris mest runt och busar i höet, jagar varandra och kollar snabbt av omgivningarna. Sedan går vi i någorlunda samlad trupp tillbaka till stallet och släpper ut hästarna. Det sista uppdraget är att fylla på lite frö till småfåglarna innan vi kan gå in för att ha lite söndagsmys! Tjejerna vet precis när det är dags att rusa till ytterdörren för att få komma med in igen...nu ska det mysas!

På söndagarna så äter vi alltid frukost i sängen och tittar på morgonprogrammet på TV:n och tjejerna tycker att detta är jättemysigt, vi alla är samlade på ett ställe och de får ligga i sängen hos husse och matte, härligt!

Söndagarna är också en dag som vi brukar åka ut på en liten tur med bilen och idag så kände vi att det verkligen var länge sedan vi hade tid att åka en sväng, idag blev det en liten shoppingtur på ca 24mil...

Det blev handlat lite allt möjligt idag, lite saker till butiken, lite hönsmat och ett jättefint gammalt plåtskrin från Mazetti som vi  ska ha som brödskrin i vårt kök!

 

 

På hemvägen stannade vi till för att få lite eftermiddagsfika på det här mysiga stället...

 

.....i en gammal inredd ladugård med den där riktigt hemtrevliga känslan avslutade vi en trevlig söndagstur med riktigt gott fika...

 

Vad sägs om en våffla fylld med skagenröra och räkor....ett riktigt bra slut på denna mysiga söndag!

 

Butiken

5 mar 2017

Nu har vi haft vår butik i ett par månader och det är fortfarande lika roligt varje dag som vi står där och skall vrida om nyckeln för att öppna den!

Många undrar hur vi hinner med att både jobba, sköta våra djur och att dessutom nu ha en butik....ja hur gör man? Visst blir det inte lika många kvällar i soffan framför TV:n...nu är det nästan bara Antikrundan som vi verkligen ser till att inte missa, det är något som vi bara måste se! Några serier är svårt att kunna följa, men gör det något...? Nej, jag är mycket hellre i butiken eller umgås med djuren än att titta på TV!

Nu finns det en ny flik här till höger i listan över olika sidor som heter just "Butiken" där ni kan se lite interiörbilder och hitta besöksinformation mm.

 

 

Storstädning

19 feb 2017

I dag hade vi ett riktigt milt och perfekt väder för lite storstädning, inte inne hos oss då utan hos våra små hönor!

Jag har en egen liten hjälpreda som mer än gärna är med och städar...

....det är vår söta Agnes så klart! Det är inte helt lätt att förklara att jag gärna städar själv utan någon hjälp och att jag inte behöver någon som glatt krafsar ut de högar med spån som jag krattat ihop...

Som en avledande manöver och lite tidsfördriv medan jag städar så har jag något som alltid går hem hos det här gänget...

....när matte kommer med den gula hinken så kommer alla springande, alla vet precis vad som väntar!

Det blir ett fasligt kacklande då tjejerna inte tycker att det går fort nog, skynda dig nu matte!

Men vad är det som finns i den där gula hinken då?

Jo förstår ni, i den gula hinken har matte hämtat färsk mask från vår gödselstack! När matte har hällt ut innehållet i hinken på lite olika ställen i hönsgården så kan hon sedan städa i lugn och ro, Agnes och hennes kompisar har nu fullt upp med att leta mask och har helt glömt det där med städningen!

 

En dröm blir sann!

23 dec 2016

Som ni vet så har vi i många år åkt på både loppisar och auktioner. Det här innebär att vi under åren som gått samlat på oss en massa saker som till viss del har stått nerpackade i lådor i väntan på något...

Väntan på vad....?

Jo, vi har sedan länge pratat om att "när vi blir gamla" så skulle det vara roligt att ha en egen liten antikaffär! Tänk att kunna få gå bland alla dessa saker som vi samlat på oss och samtidigt träffa en massa trevliga människor som, precis som vi, gillar gamla saker....

Helt plötsligt så kändes det som om det faktiskt var dags att göra slag i saken nu....vi skulle öppna vår egen antikaffär!

Sagt och gjort så började vi leta efter en lämplig lokal, vi gick på "starta eget kurs", träffade en revisor etc etc, allt för att kunna vara förberedda den dagen då vi skulle hitta en lokal.

Efter ett tag hittade vi så äntligen en lokal med perfekt läge och efter många sena kvällar då det tapetserats, snickrats kassadisk mm så kunde vi så äntligen öppna vår lilla affär:

Hedängens Allehanda...saker från förr...

Har ni vägarna förbi så är ni varmt välkomna att hälsa på oss på Storgatan 44 i Herrljunga där vi har vår butik, du hittar oss också på facebook!

 

 

← Äldre inlägg

Välkommen

Välkommen till www.hedangen.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar