Kycklingar

Finns det något sötare än en liten fluffig kyckling? Skaffa kycklingar kan man göra på olika sätt, man kan köpa av någon som har egna kycklingar, man kan låta en egen höna ruva fram kycklingar eller så kan man använda sig av en äggkläckare och kläcka fram egna små kycklingar. Har man en höna som vill ruva så är det naturligtvis det allra bästa då kycklingarna får växa upp naturligt med sin egen mamma och vad är väl finare en en höna som knatar runt i trädgården med sina små kycklingar?

Köpa, ruva eller kläckmaskin?

Ska man köpa kycklingar så är det naturligtvis billigast att köpa dem så tidigt som möjligt, men då vet man oftast inte heller om det är hönor eller tuppar. Det finns ett fåtal raser, t ex Biefelder, Norsk Järhöna och Legbar där man redan på nykläckta kycklingar kan se om det är en höna eller tuppkyckling då de har olika färgteckning. För andra raser så får man alltså ge sig till tåls och vänta kanske 7-10 veckor innan man vet med säkerhet vad det blir av kycklingen. Titta noga på de kycklingar som du tänkt köpa så att de ser pigga och friska ut så att du slipper en massa tråkigheter med sjukdomar etc. Det bästa är om du kan köpa dina kycklingar direkt hemma hos en uppfödare och på så sätt själv kunna se hur hygienen är där kycklingarna har växt upp.

Har man en höna som vill ruva så kan man även låta henne ruva fram andra kycklingar än sina egna. Det går att köpa avelsägg från andra raser, eller samma ras om man vill ha in lite nya gener i sin besättning, som man sedan lägger under sin höna och sedan tar det 21 dagar innan man får sina nya små kycklingar.

Vi hade valet att antingen köpa ett par små ruvvilliga hönor för att ruva fram våra Appenzellerägg eller köpa en äggkläckningsmaskin då ingen av våra hönor än så länge visat att de vill ruva. Valet föll på en kläckare som heter Hova Bator som tar 41st hönsägg med automatisk vändare och den fungerade väldigt bra, resultatet blev våra första 20st egna små Appenzeller kycklingar!

 

Välkommen

Välkommen till www.hedangen.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar