Vackra Småland

Idag bjöd jag sambon och hans mamma på en hemlig resa som gick till det vackra Småland!

Med packad fikakorg gav vi oss i arla morgonstund iväg på vår resa. Det första stoppet var Nydala kloster som faktiskt grundades redan år 1143 och som tillsammans med Alvastra är ett av våra första kloster!

Än idag finns resterna av det ursprungliga klostret kvar och ingår i vissa delar av klosterkyrkan. Kyrkan ligger vackert på en höjd och var från början omgivet av vatten. År 1529 drivs munkarna bort från klostret....nya tider stundar.

Naturligtvis finns här också en klosterträdgård med en massa gamla örter som kunde bota det mesta...

Det är med andakt vi går runt i omgivningarna runt klostret, tänk om de gamla träden kunde tala! Så många livsöden som passerat här under de flera hundra år gamla landskapet...

 

Så är det dags att resa vidare, nästa stopp på resan blir Komstad by utanför Sävsjö!

Här i Komstad finns en mycket välbevarad kvarnmiljö där inga av husen är flyttade hit utan det ser ut som det gjorde förr i tiden...

Här fanns själva kvarnen där man fick mala sitt mjöl...

...här fanns en såg och en skvaltkvarn....

....en smedja.....

.....kvarndammen med sina omgivande ängar....

...kan det bli mera svenskt än detta lanskap?!

Så till sist, den gamla handelsboden....med sin gamla interiör kvar ligger den också där den alltid har gjort....

Efter en paus med lite glass i solskenet utanför handelsboden bar det vidare till Vrigstad där vi tittade på deras bankmuseum och här fanns det också tid att besöka lite antikaffärer.

Efter att ha ätit en sen lunch på Vrigstads Värdshus så bar det av hemmåt till Västergötland igen. Jag hoppas att mina passagerare hade en lika trevlig dag som jag!

 

 

 

14 aug 2016

Välkommen

Välkommen till www.hedangen.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar